بعضى از آداب نمازجماعت:
اگر فردى داخل مسجد شد و نماز بر پا بود باید بلا فاصله به إمام اقتداء کند در هر حالیکه إمام بود، حال چه در أول نماز و یا در آخر آن باشد .
رسول الله (ص) فرمودند: ((إذا جئتم إلى الصلاة ونحن سجود ؛ فاسجدوا، ولا تعدوها شیئاً، ومن أدرک رکعة فقد أدرک الصلاة))
اگر به نماز آمدید و ما را در حال سجـود دیدید شما هم به سجده بروید ولى آنرا رکعتى ندانید، و کسیکه به یک رکعت از نماز برسد، به نماز جماعت رسیده است .
از إمام چه در تکبیرة الإحـرام و چه در رکوع، و یا رفع از رکوع، و یا سجود، و یا رفع از سجود، و غیره سبقت نگیرید، زیرا این عمل حرام است و رسول الله (ص) از آن نهى فرموده اند .
رسول الله (ص) فرمودند: ((أما یخشى أحدکم إذا رفع رأسه قبل الإمـام أن یجعل الله رأسه رأس حمار أو یجعل صورته صورة حمار))
آیا یکى از شما که قبل از إمام سرش را از سجده بلند مى کند، نمى ترسد خداوند سرش را به سر الاغ، و صورت و جسم او را به صورت و جسم الاغ تبدیل کند؟
رسول الله (ص) فرمودند: ((إنّما جعل الإمام لیأتم به فإذا کبّر فکبروا، وإذا رکع فارکعوا، وإذا قال سمع الله لمن حمده، فقولوا: ربنا ولک الحمد، وإذا سجد فاسجدوا، وإذا صلى جالساً، فصلوا جلوساً أجمعون))
إمام براى این است تا از او پیروى و متابعت شود، پس وقتى تکبیرة الإحـرام گفت شما نیز بعد از او تکبیرة الإحرام بگوئید، و اگر به رکوع رفت شما نیز بعد از او به رکوع بروید، و اگر بعد از بلند شدن از رکوع گفت سمع الله لمن حمده شما: ربنا ولک الحمد بگوئید، و اگر به سجده رفت، شما نیز به سجده بروید، و اگر نماز را در حال نشستن خـوانـد شما نیز همگى یتان نماز را در حال نشستن بخوانید .
- ۹۲/۱۲/۱۱